onsdag den 16. juli 2014

Som sendt fra himlen... Del 1

... Dukker første emne op.

Jeg havde egentligt ikke tænkt mig at poste noget lige med det samme, men i stedet tage et par dage til at gå og lure på spændende emner, tænke over noget interessant og spændende at skrive om og virkelig komme til at brænde for det... Meeeen det her er også meget fint og eftersom det primært kommer til at blive brok/konstruktiv kritik er det rimeligt let at gå til og fremhæver min tidligere pointe helt fantastisk: man skal passe på med, hvad man vælger at tro på.


Tidligere i dag postede mandebladet M! denne artikel: http://mmm.dk/article/184745-10-ting-du-maske-ikke-vidste-om-styrketraening

Selvom det ikke ligefrem er verdens mest pålidelige kilde, så er det præcis den slags, der er med til at skabe og vedligeholde myter og vrøvl. Jeg vil derfor i dag starte med at gennemgå første halvdel af artiklen og følge op på næste del senere på ugen.


Tag et hurtigt kig på artiklen, lær den udenad, glem det hele igen og læs med her i stedet for.


 1. "Menneskekroppen har mere end 650 muskler"

Det korrekte antal muskler varierer fra kilde til kilde (Wikipedia siger mellem 640 og 850. Jeg gider ikke slå det mere nøjagtigt op), men hvor relevant er det egentligt i forhold til styrketræning? Hvis vi forudsætter, at artiklen henvender sig til begyndere, er der absolut ingen årsag til, at det skulle være værd at bekymre sig om. Begyndere bør generelt fokusere på de basale bevægelser (Horisontalt pres og træk, vertikalt pres og træk, en knædomineret underkropsbevægelse som squat og en hoftedomineret bevægelse som dødløft). Begynder man at opdele kroppen i muskler skaber det langt mere forvirring end gavn for begyndere, der "bare" skal lære at bevæge sig først og fremmest.

Det er væsentligt anderledes, når man når et vist niveau af træning, da der så er andre faktorer, der gør sig gældende i forhold til maximalt udbytte. Mere om det senere. Måske.


2. "Din krop kan kun optage en vis mængde protein"

Jeg vil undlade at gå i detaljer med de fysiologiske virkemekanismer lige nu. Overordnet set der være en maximal grænse for hvor meget kroppen kan optage, men det er slet ikke så sort/hvidt som fremlagt i artiklen. Det er sådan man skaber myter.

En anden myte er, at der er en maximal grænse for hvor meget protein man kan optage pr måltid. Igen, der i sagens natur være en grænse for hvor meget protein kroppen kan optages pr måltid, men optagelseshastigheden i kroppen afhænger både af mængden af protein, det resterende måltids sammensætning samt proteinets kompleksitet (Eksempelvis er whey, som i det typiske proteinpulver, hurtigtoptageligt, hvis man sammenligner det med andre proteintyper).

De fleste studier på styrketræning når frem til at den optimale mængde protein mellem 1,6 og 2,2 gram protein pr kg kropsvægt. Det er dog klart, at mængden af protein, der kan optages om dagen varierer fra person til person.


3. "Du vokser ikke i træningscentret, men hjemme i køkkenet."

Korrekt - muskelvæksten sker ved at kombinere træningseffekten med korrekt kost og hvile, men det gør det ikke nødvendigvis til en god idé at æde løs, med mindre man er ligeglad med sin fedtprocent (Protip - det bør man ikke være).


4. "Du behøver ikke være stor for at være stærk"

Korrekt, til en vis grad (Det kommer i virkeligheden an på hvordan man definerer stor og stærk).

Muskelstyrke er primært et spørgsmål om effektivt arbejde af nervesystemet - evnen til at aktivere mange muskelfibre hurtigt og velkoordineret i dén ønskede bevægelse. Muskler med et større tværsnitsareal har dog en mere effektiv arbejdsvinkel, hvilket gør dem stærkere.


Ingen vil vidst sige at ham her ikke er stærk. Tjek hans youtube-kanal for en række andre yderst imponerende løft.

Kort sagt; større muskler har et større potentiale for at udvikle kraft. Hvilket jo, i øvrigt, resulterer i mere vægt på stangen, større mekanisk stress under udførslen af øvelser (hvilket er én af faktorerne, der stimulerer muskelvækst) og resulterer igen i større muskler (forudsat korrekt kost og hvile). Sagt på en anden måde: man behøver ikke være kæmpe stor, for at være stærk (... men det hjælper).


Mass-monsters


5. "Du får ikke mavemuskler af at køre 200 mavebøjninger hver dag"

Det her er faktisk ikke helt ved siden af. Mavemusklerne skal trænes ligesom alle andre muskler og under hensyntagen til bevægemønstre. Det er bare ærgerligt, at de blander BMI ind i det fremfor fedtprocent.

BMI (Bodymass index) er en målemetode, der på baggrund af højde og vægt udtaler sig om hvorvidt du vejer for lidt, for meget eller lige tilpas. Desværre tager det på ingen måde hensyn til hvordan kropsvægten er sammensat og en person med lav fedtprocent og stor muskelmasse risikerer derfor at ryge i kategorien overvægtig/fed (Det er et problem, eftersom skalaen bruges til blandt andet at vurdere om en person er egnet til en operation - men det er irrelevant lige pt.)

En anden væsentlig pointe i dette tilfælde er, at selv en meget lav fedtprocent ikke vil frembringe imponerende mavemuskler, hvis musklerne simpelthen er for små.



#Vaskebræt


Det var de første fem punkter og jeg håber, at de er med til at illustrere hvordan sort/hvid tankegang, manglende detaljering og decideret forkerte oplysninger kan være med til at skabe mere forvirring end gavn, når de forkerte læser dem.

Jeg vil som sagt følge op på dette indlæg med næste halvdel af artiklen senere på ugen, så sørg for at holde øje med aktivitet på bloggen. Indtil da er spørgsmål og kommentarer mere end velkomne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar